Prijedorski odbornici jednoglasno su usvojili Odluku o kreditnom zaduženju grada u iznosu od 2 400 000 KM. Sredstva su namijenja, kažu, za realizaciju kapitalnih projekata.

Jedan od njih je i izgradnja hale u Poslovnoj zoni “Celpak”, u kojoj bi pogon trebala otvoriti slovenačka firma “Kolektor”. Gradonačelnik smatra da je to od velikog značaja jer će u tom preduzeću posao pronaći oko 400 novih radnika.

– To je firma koja posluje na 34 lokacije širom svijeta. Ima preko 5.000 zaposlenih radnika. Bavi se proizvodnjom komutatora za elektomotore, stop sistemima i proizvodnjom pumpi za gorivo – pojasnio nam je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Pred odbornicima se našao i Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave u protekloj godini. Usvojen je glasovima većine odbornika.

Podrška opozicije je izostala. Lokalnoj vlasti najviše zamjeraju to što, kako kažu, ne posvećuju pažnju razvoju privrede, a nisu zadovoljni ni situacijom u obrazovanju.

– Dvije visokoškolske ustanove smještene su u barakama. Mi smo već skoro 20 godina u nemogućim uslovima. U srednjem obrazovanju treba stvarati više uslova za praktičnu nastavu. Upisna politika treba biti daleko kvalitetnija – smatra Radenko Stijepić, šef Kluba odbornika SDS-a u SG Prijedor.

Gradonačelnik, ipak tvrdi da je u 2017. godini u Prijedoru dosta toga urađeno. Posebno je ponosan na ostvareni suficit u gradskoj kasi, ali i infrastrukturne projekte i projekte zapošljavanja i samozapošljavanja. Istom dinamikom radiće se i u ovoj godini, tvrdi Đaković.

– Očekujemo završetak radova na izgradnji Sportske dvorane na Urijama. Uradićemo jako puno asfaltnih puteva. Planiramo nastaviti sa izgradnjom vatrogasnog doma. Nastavićemo i izgradnju domova u mjesnim zajednicama – dodaje Đaković.

On je najavio i pregovore sa novim investitorima. Krajem marta trebao bi se sastati sa predstavnicima italijanske firme “Kalcedonija”, koji su zainteresovani da otvore pogon u Prijedoru i zaposle i do 1.000 radnika.

Srpskacafe.com