Na posljednji javni poziv za zapošljavanje mladih u Prijedoru nije se prijavio potreban broj zainteresovanih, zbog čega je rok produžen do polovine marta.

Riječ je o pozivu za inkubator poslovnih ideja koji realizuju grad Prijedor, Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) i Projekat zapošljavanja mladih ( YEP) iz Sarajeva, uz pomoć Vlade Švajcarske. Za mjesec dana trajanja poziva prijavilo se tek 15 Prijedorčana, što je mnogo manje od planiranih 50 kandidata.

Projekt menadžer PREDE Branislav Vujasin kaže za „EuroBlic“ da je slab odziv bio i razlog za produženje roka za prijave.

– Možda je broj od 50 učesnika preambiciozan, jer Prijedor je manji grad i ne može se porediti sa Sarajevom. Možda nisu građani dobro informisani ili je bilo loše vrijeme za pokretanje javnog poziva – kaže Vujasin.

Navodi da na prijedorskom Birou ima oko 3.000 nezaposlenih do 35 godina koji mogu da se prijave na ovaj poziv.

– Smatram da je bitnija poslovna ideja koju će prijaviti kandidati nego sam broj učesnika – ističe on.

Navodi da će Komisija, koju će činiti predstavnici YEP projekta i grada, izabrati one koji zadovolje uslove.

– Prednost smo dali mladima koji će tokom nekoliko mjeseci imati nadzor stručnjaka za oblast kojom žele da se bave. Dobiće i konkretnu pomoć kao što su mašine ili oprema, ali ne novac – objašnjava Vujasin. Dodaje da grad Prijedor u ovom projektu učestvuje sa 15.000 KM, ali kolika je ukupna vrijednost projekta nije mogao precizirati.

Iz prijedorskog Centra za mlade „Kvart“ kažu da bi javni pozivi za zapošljavanje mladih trebalo da budu bolje promovisani, te da je inače broj ovakvih poziva nedovoljan.

– Kada je slab odziv mladih, jasno je da poziv nije dovoljno promovisan, ali to je samo jedan od uzroka jer razlozi za nezainteresovanost su i u opštoj društvenoj klimi i vrijednostima – kaže Goran Zorić, izvršni direktor „Kvarta“.

Navodi da bi cijelo društvo, trebalo da povede računa o stanju u kojem se našla populacija mladih.

– Radi se o tome da mali broj osoba vjeruje da se na pošten način u našem društvu može doći do pristojno plaćenog posla. Kod mladih dominiraju stavovi da se više isplati učlaniti u političku partiju nego ulagati u sebe i sticati nove vještine, ali mladi su jednostavno naučeni na takvo stanje – ističe Zorić.

Dodaje da zbog takvog stanja, u kombinaciji sa opštom letargijom, pasivnošću i osjećajem bespomoćnosti, mladi ne pokušavaju da poboljšaju svoj položaj u društvu.

Organizacije bez poziva

Iz Centra za mlade „Kvart“ kažu da ne dobijaju pozive za zapošljavanje mladih koje bi oni dalje promovisali, te da ne učestvuju u projektima za zapošljavanje mladih. Inače, omladinski sektor čini 17 organizacija mladih, što je više od broja prijavljenih na posljednji poziv za zapošljavanje mladih.

EuroBlic